Serimizde, başarıya ulaşmış ScaleUp şirketlerin kurucularıyla samimi bir ortamda, girişimcilik yolculuğundaki önemli karar anları kadar, engellere takıldıkları dönemleri de konuşuyor ve olgunlaşma aşamasındaki bir şirketin büyüme sancılarını ele alıyoruz. Her bölümde ayrıca “Kum Saati” bölümüyle girişimcilere art arda yönelttiğimiz kelimelerin onlara ne ifade ettiğini öğreniyor ve başarılı girişimcilerin düşünce yapılarını anlamaya çalışıyoruz.
Dönüm Noktası ikinci sezonu, Endeavor Türkiye tarafından, Papara sponsorluğunda sizlerle!
Sezon 2 Bölüm 10: Miray Tayfun / Geleceği Vivoo’dan Dinlemek
Miray Tayfun, Vivoo Kurucu Ortak ve CE0
1 Eylül 2022
“Belirsizlik içerisinde kaybolmakla belirsizlik içerisinde konforlu olmak çok farklı şeyler.” 4 yıl önce 4 kişi tarafından kurulan ve 1 milyondan fazla test satmayı başaran, bugün 40 kişilik ekip üyesine ulaşan Vivoo’nun kurucularından Miray, kaos içinde konforu nasıl bulduğunu anlatıyor. Bir sağlıklı yaşam platformu olan Vivoo, idrar, Kalsiyum, Magnezyum, C vitamini gibi testler ve kullanıcıya özel gıda takviyesi, vitamin, mineral gibi ürünler ve servisler sunuyor. Miray’la bu bölümde, sağlıklı yaşama trendinin artık kültüre dönüştüğü sağlık sektöründe girişim kurmak, müşteri edinmek ve büyütmeyi konuşuyoruz. Drapers, Otsuka Pharmaceuticals, Revo Capital ve 500 Startups gibi kurumlardan yatırım almış bir girişimci olarak süreç yönetimini nasıl yaptı ve fon toplamayı hedefleyenlere önerileri neler? Yatırımcılar ne duymak istiyor? Seri A ve Seri B, B2B ve B2C arasındaki farklar neler? Amerika regüle pazarında FDA süreçleri nasıl ilerliyor? Hepsi ve daha fazlası Dönüm Noktası’nda.
Sezon 2 Bölüm 9: Melis Abacıoğlu / Bireyin Kendi Potansiyeline Ulaşması
Melis Abacıoğlu, Wellbees Kurucu Ortak ve CEO
3 Ağustos 2022
Bu bölümde, 2013 yılında kurulan ve son dönemde 2.2 milyon dolar yatırım alan, çalışan esenliği girişimi Wellbees’in kurucusu Melis Abacıoğlu’na kulak veriyoruz. Melis’in diğer iki ortağıyla nasıl tanıştığını ortaklardan da aldığımız ses kayıtlarıyla dinliyor, müşterilerden aldıkları geri bildirimlerle bugüne kadar denedikleri farklı iş modelleri sonunda ürün-pazar uyumu yakalama hikayelerine ve yatırım sürecinin Melis’i en çok şaşırtan yanlarına şahit oluyoruz. 60 milyar dolarlık bir pazarda müşterileri olan kurumsal firmaların çalışan işten ayrılma oranlarını ortalama %52 düşüren, çalışan bağlılığını ortalama %30 arttıran Wellbees’i, kurucusu Melis’ten Dönüm Noktası’nda dinleyin.
Sezon 2 Bölüm 8: Adrian Garcia Aranyos / Sitting On Top Of The World Map
Adrian Garcia Aranyos, Endeavor Global Yöneticisi
21 Nisan 2022
Dönüm Noktası globale açıldı! Economist’ten J.P. Morgan’a ve Endeavor İspanya Genel Sekreterliği’ne kadar oldukça parlak bir iş geçmişi bulunan Endeavor Global Başkan’ı Adrian Garcia Aranyos ile Endeavor Global 25. yılını kutlarken yerel girişimcilik ekosistemlerini konuştuk. Adrian’a ayrıca bir sonraki Insider, Yemeksepeti, Peak Games’in Endeavor’dan nasıl faydalanabileceğini, dünyanın dört bir yanından fakrlı girişimcilerin ortak sorunlarını, Türkiye girişimcilik ekosisteminin dışardan nasıl göründüğünü ve Amerika’ya açılmanın püf noktalarıyla iyi örneklerini sorduk. Adrian ile tüm dünyanın konuştuğu global enflasyon, Rusya-Ukrayna Savaşı gibi konulara da değindik. Keyifle dinlemenizi umuyoruz. Not: bölüm İngilizce’dir.
Sezon 2 Bölüm 7: Burak Hücuptan / Girişimci Ruhunu Kaybetmeden İyi Bir Yönetici Olmayı Öğrenmek
Burak Hücuptan, Chef Seasons Kurucu Ortağı ve CEO’su
9 Şubat 2022
2. sezonun 7.bölümünde Dönüm Noktası’nın ilk İzmirli girişimcisini ağırlıyoruz. Eşi Rüya Hücuptan ile kurduğu, 2500’den fazla ürün, 7500’den fazla reçete ile çalışan ve baharat, baharat karışımı, çeşniler, soslar, içecek tozları gibi lezzet verici gıda grubu üreten bir gıda şirketi olan Chef Seasons’ın hikayesini dinliyoruz. B2B ve B2C satış yapan Chef Seasons, ürünlerini Avrupa Birliği’nden Japonya’ya, Ekvador’dan Kosta Rika’ya, Tayvan’dan Malta’ya, 39 ülkeye ihraç etmenin yanı sıra Türkiye’de Dominos, Subway, Pizza Hut, Little Ceasars, Starbucks gibi şirketlere de satış yapıyor. Talebi kültürden kültüre farklılık gösteren ürünlerin uluslararası satış stratejisini nasıl belirliyor, tüketicinin baharata bakışı seneler içinde nasıl değişti, 2022’nin gıda trendleri ne olacak, pandemi nasıl geçiyor, tedarik zincirinde yaşanılan sıkıntıların iç yüzü, eşiyle ortak olmanın güzellikleri ve zorlukları… Hepsi ve daha fazlasının cevabı bu bölümde!
Sezon 2 Bölüm 6: Şahin Boydaş / Yazılıma Sanat Gibi Bakmak
Şahin Boydaş, Remote Team Kurucu ve Yöneticisi
24 Aralık 2021
2. sezonun 6. bölümünde, genç yaşlarda girişimci olan ve Silikon Vadisi’nde farklı sektörlerde her kurduğu girişimi başarıyla satan Şahin Boydaş’ı dinliyoruz. ‘Bay Area’ trendlerini, uzaktan çalışma kültürünü, çalışan değer önermesini ve geleceğin neler getireceğini konuştuğumuz bölümde Boydaş, Türkiye’de kurulacak bir ekibin de müjdesini veriyor. Detaylar için bölüme kulak verin!
Sezon 2 Bölüm 5: Mehmet Memecan / Tarım Deyip Geçme
Mehmet Memecan, Tarfin Kurucu ve CEO
3 Kasım 2021
Amerika’da gübre pazarlaması ve İsviçre’de ürün müdürlüğü yaptıktan sonra, Singapurlu bir ticaret firmasının Türkiye’ye getirdiği gübrenin dağıtımcılığını yapan Mehmet, piyasadaki çiftçilerin finansman talebini gördükten sonra Tarfin’i kurdu. Bu Dönüm Noktası bölümünde banka, bayi ve çiftçileri ortak noktada buluşturan Tarfin ve Mehmet’in yolculuğunu Mehmet’ten dinliyor, aralarda Tarfin’in yatırımcısı, ekip üyesi ve müşterisine de kulak veriyoruz. Tarım sektörü ve hedef kitlesi hakkında çok ilginç bilgiler öğrenme fırsatı yakalayacağınız bölümü keyifle dinlemenizi umarız!
Sezon 2, Bölüm 4: 600 Bin Dolar’lık Bonusa Giden Yol
Ecem Baran, Emre Taş, Alictus Kurucu Ortaklar
29 Temmuz 2021
Dönüm Noktası, bu bölümde hypercasual oyun sektörünün yükselen yıldızı Alictus’un kurucuları Ecem Baran ve Emre Taş’ı ağırlıyor. Ecem ve Emre’nin hikayesi İzmir ve Ankara ekseninde başlayıp, global hypercasual oyun sektöründe kendi oyunlarını geliştirip yayınlayan şirketler listesinde zirveye çıkmalarına kadar devam ediyor. Hiç yatırım almadan, çok kısa bir sürede nasıl büyüdüklerini, Endeavor’ın Outliers Programı’na en kısa sürede giren girişimciler olarak deneyimlerini, Türkiye’deki oyun sektörünü ve son dönemde çok konuşulan “yeteneği elde tutma”yı, tamamen uzaktan çalışmaya geçiş kararlarını nasıl verdiklerini ve süreci nasıl yönettiklerini, Alictus’la ilgili hem eş, hem iş arkadaşı olarak hayallerini ve Zynga kurucularından Mark Pincus ile olan hikayelerini konuştuğumuz bu bölümü keyifle dinlemenizi dileriz!
Sezon 2, Bölüm 3: Netflix of Buses
Ali Halabi, Volt Lines Kurucu ve CEO
24 Mart 2021
2. sezonun 3. bölümünde Lübnanlı Endeavor Girişimcisi Ali Halabi’yi ağırlıyoruz. Ali’nin dönüm noktası, zamanlama olarak diğerlerinden biraz daha farklı. Girişimci, yabancı olduğu Türkiye pazarında trafik problemine bulduğu çözümle çıktığı yolculukta ilk olarak çalıştığı kurumsal şirketten istifa ediyor ve hiç tanımadığı bir ekosistemde 1.5 milyon dolar yatırım toplamayı başarıyor. Şirket modelini tamamen değiştirerek B2C’den B2B modele geçişini, 3 defa tamamen parasız kalışını ve sonunda katlanarak büyümeye başladığında pandeminin onu ve şirketi nasıl etkilediğini kendi esprili anlatımıyla dinliyoruz. Not: Bölüm İngilizce’dir.
Sezon 2, Bölüm 2: Türkiye’den Silikon Vadisi’ne: Kaan ve Onur Anlatıyor!
Kaan Günay & Onur Kardeşler, Firefly Kurucu Ortaklar
4 Mart 2021
Yeni sezonumuzun ikinci bölümününde Firefly kurucu ortakları Kaan Günay ve Onur Kardeşler’i dinliyoruz! 150’den fazla kişiden oluşan ekibiyle Firefly, açık hava reklamcılığına odaklanıyor ve ABD pazarında faaliyet gösteriyor. Şimdiye kadar dünyanın en büyük yatırım şirketlerinin 9’undan toplamda 75 milyon dolarlık yatırımı toplamayı nasıl başardılar? Yönetici olmayı nasıl öğrendiler? Yanlarından ayırmadıkları kitaplar ve girişimci ruhlarını besleyen günlük rutinlerden, iş hayatına kadar birçok konuyu konuştuğumuz sohbette pandemi ve etkilerini de konuşmayı da es geçmedik.
Sezon 2, Bölüm 1: Biraz Düşündüğünde Her Zaman Farklılaşacak Bir Şey Bulabiliyorsun
Ahmed F. Karslı, Papara kurucu ortağı ve CEO’su
20 Ocak 2021
Yeni sezonumuzu Papara kurucu ortağı ve CEO’su Ahmed Faruk Karslı ile başlatıyoruz! 5 milyon kullanıcısı olan bir girişimi üç ortağıyla birlikte yöneten Ahmed, dışarıdan herhangi yatırım almamasına karşın hızla büyümeyi başaran Papara’nın izlediği stratejinin ardındaki düşünce yapısını ve ortaklarının akademik ve profesyonel geçmişlerinin işin ilerlemesinde nasıl ve ne yönde etkili olduğunu bizlerle paylaşıyor. Papara’nın artan başarı hikayesini Ahmed’den dinleyin!
Sezon 1, Bölüm 10: Başından beri ‘Bu iş olacak’ değil ‘Bu iş oldu’ dedim
Emek Kırbıyık, Düğün.com Kurucusu
30 Mart 2020
Dönüm Noktası’nda 10. bölüm konuğumuz, Düğün.com dahil 40’tan fazla girişimin kurucusu Emek Kırbıyık! Emek bu bölümde, 160 çalışanı ile 11 ülkede düğün planlama sürecini dijitalleştiren girişimi düğün.com’u kurmadan önce neler yaptığını, deneyimlerini düğün.com’a nasıl aktardığını anlattı. Emek’le hem diğer girişimlerini, hem de sektörde Düğün.com dışında neden bir ikinci oyuncu duymadığımızı da konuştuk: rakipleri neden düğün kadar başarılı olamadı, düğün’ün başarısının sırrı neydi? Tüm bu başarının yanında, tek kurucu olmanın hem avantaj hem dezavantajlarını yaşayan Emek, girişimciliğin stresli yolcuğunda dinginliğini nasıl korudu? Hepsi ve daha fazlasını bu keyifli sohbette dinleyebilirsiniz!
Dönüm Noktası’na kısa bir dönem ara vereceğiz. Bu süre içinde birbirinden harika 10 konuğumuzun hiç duymadığınız hikayelerini dinleyebilirsiniz. Sağlıklı günlerde yeniden görüşmek üzere!
Sezon 1, Bölüm 9: Dünyadaki Tek Kutsal Değer, Emek!
Erdem Yurdanur, Admost Kurucu & Yönetici
12 Mart 2020
10. bölümümüze yaklaşırken Dönüm Noktası’nın 9. misafiri ekosistemin “Erdem abi”si Erdem Yurdanur oldu. Beş başarılı girişimin kurucusu ve sayısız girişimin yatırımcısı Erdem Yurdanur’un girişimcilik macerasını, girişimcilere önerilerini ve yatırım yaptığı şirketleri konuştuk. Bu bölümde Erdem Abi’ye, Cortech’in 10 yılda kazanamadığını Maçkolik 1 yılda nasıl kazandı, baştan başlasa neyi farklı yapardı sorularını ve kendiyle en gurur duyduğu anı sorduk ve daha bir çok farklı konuyu ele aldık. Erdem abi olmanın püf noktalarını konuştuğumuz bu bölüm hem aklınıza hem ruhunuza iyi gelecek 🙂
Sezon 1, Bölüm 8: Her Sene Yeni Bir Şirket Olduk
Koray Bahar, Foriba Kurucu Ortak
7 Şubat 2020
Bu sefer karşı mikrofonda, terzi usulü hizmet veren bir danışmanlık şirketinden, kurum içi girişimcilikle “regülasyon teknolojileri” alanına geçiş yapan bir şirketin başrolünde olan bir girişimci var! Ekip üyesi olarak katıldığı FIT Solutions’a kısa sürede ortak olan konuğumuz Koray Bahar, şirketin FIT Solutions’dan Foriba’ya geçiş sürecinde 7 çalışandan 220 çalışana büyüyerek 13 bin müşteriye hizmet vermeye başlamasını ve şirketin Sovos’a satışını bizimle paylaştı. Koray’ın rol modellerini ve yatırımcılarının Foriba’ya etkisini de konuştuğumuz bu bölümde, Koray Bahar’ın Foriba macerasını sürpriz ses kayıtlarıyla birlikte dinleyebilirsiniz!
Sezon 1, Bölüm 7: Akademisyen Bir Seri Girişimcinin Hikayesi
Aytül Erçil, Vispera Kurucusu
24 Aralık 2019
Dönüm Noktası, 7. Bölümünde bir kadın seri girişimciyi ağırlıyor! Aynı zamanda akademisyen olan, ikisi de yüksek teknoloji girişimi Vistek ve Vispera’nın kurucusu Aytül Erçil’den, nam-ı diğer Aytül Hoca, akademik hayattan girişimciliğe geçişini, ilk girişimi Vistek’ten exit yapana dek edindiği deneyimleri Vispera’ya nasıl yansıttığını dinledik. Türkiye dışında 17 ayrı ülkede hizmet sunan Vispera’nın yaklaşık 300 milyon dolar yatırım alan rakibinden ayrıştığı noktalar neler? Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili unicorn’u olmayı amaçlayan Aytül hoca ile kaydettiğimiz bu bölümü ilham almak için dinlemenizi şiddetle tavsiye ederiz!
Sezon 1, Bölüm 6: Fırat ile Pozitron’dan Commencis’e
Fırat İşbecer, Commencis Kurucu Ortak
14 Kasım 2019
Dönüm Noktası, kısa bir aranın ardından 6. bölümünde Commencis’in (eski Pozitron) kurucu ortağı Fırat İşbecer’i ağırladı. Dört kez isim değiştirmiş bir şirketin yolculuğunu ilk elden deneyimlemiş olan Fırat, Pozitron ile yollarının nasıl kesiştiğini ve ilk büyük müşteriyi elde ettikten sonra pazar lideri olma hikayelerini anlatıyor. Dönemin en büyük exit’ini yapmış olan Pozitron’un exit süreci nasıl başladı, Pozitron yatırımcıların ilgisini neden çekti? Türkiye girişimcilik ekosisteminde pek görülmeyen “satılan şirketin geri alınması” sürecinin arka planı nasıldı? Fırat’a “Şimdi olsa neyi farklı yapardın?”ı da sorduğumuz bu samimi sohbette, ekosistemi de daha genel bir perspektifte değerlendirdik. Umarız bizim kadar keyif alırsınız!
Sezon 1, Bölüm 5: “Büyümek için Rahatın Batması Gerekiyor.”
Oğuz Küçükbarak, ODC Kurucu Ortak
3 Temmuz 2019
Dönüm Noktası’nın 5. bölüm konuğu ODC İş Çözümleri’nin kurucu ortağı Oğuz Küçükbarak oldu. 2005 yılında, girişimcilik Türkiye’de henüz bilinmiyorken kendi deyimiyle ‘girişimcilik hastalığına tutulan’ Oğuz ile ODC’yi kurmadan önceki bankacılık kariyerini, kariyerinin girişimciliğe etkisini, ilk yıllardaki hedefleriyle şimdiki hedeflerinin arasındaki farkı, 14 yıl yatırım almadan kendi kaynaklarıyla şirketi büyütme yolcuğunu konuştuk. Yatırımsız bu kadar zaman geçtikten sonra onları yatırım alma kararına iten neydi? Türk şirketi olmanın dezavantajını yurt dışına açılırken yaşadılar mı? Oğuz’u en çok zorlayan yetkinlik ne? Uykularını ne kaçırıyor, onu en çok ne heyecanlandırıyor? Hepsi ve daha fazlası Dönüm Noktası’nın 5. bölümünde!
Sezon 1, Bölüm 4: “Artık eski metodolojilerimiz bizi bir sonraki noktaya taşımadığı zaman ölçeklendiğimizi anladık..”
Hande Çilingir, Insider Kurucu Ortak
31 Mayıs 2019
Dönüm Noktası, 4. bölümünde Insider’ın kurucu ortağı Hande Çilingir’i ağırladı. Hande, Insider’ın tohumlarının nasıl atıldığını ve mühendislik geçmişi olmadan ürün yazılım girişiminin CEO’su olmaya nasıl cesaret ettiğini anlattı. Altı kurucu ortak iletişimi nasıl sağlıyorlar, önemli karar anları ve krizlerle nasıl başa çıkıyorlar? Daha da önemlisi 20 ülkede var olan bir şirketi yönetirken kendilerini nasıl geliştiriyorlar? Insider şirket kültürünü, işe alım sürecini ve benimsedikleri tutumluluk politikasını, Sequoia’dan aldıkları yatırımdan sonra hayatlarının nasıl değiştiğini konuştuk. Yalnızca Hande’yi değil, kurucu ortaklardan Arda Koterin ve Sequoia yatırımcılarından Rohit Agarwal’ı da dinledik. Bu bölümde takipçilerimizden gelen soruları yönelttik. Hande bize Insider tarafından sıcak gelişmelerin olduğunun ipucunu da verdi.
Sezon 1, Bölüm 3: “Ekosistemin yavaşlaması girişimler için bir mani değil. Tam tersine iyi girişimciler için bir olanak.”
Ahmet Onur, Kolektif House Kurucu Ortak
26 Nisan 2019
Kolektif House’un kurucu ortaklarından Ahmet Onur podcast’imizin üçüncü bölüm konuğuydu. Alışıldığın aksine Ahmet girişimcilik bölümünden mezun oldu. Okulda ne öğrendi? Kolektif House’un ilk şubesi İstanbul’un Sanayi Mahallesi’ndeydi. Burada paylaşımlı ofis kültürünü aşılarken zorlandılar mı? Sanayi’den Levent’e geçen öğrenme eğrisindeki değişim nasıldı? Ortakları, alınan yatırımlar, işin en zor tarafları, geceleri uykusunu ne kaçırıyor, co-working mümkün peki ya co-living? Rakipleri WeWork’ün değerlendirmesi ve daha fazlasını bu samimi sohbetten dinleyebilirsiniz.
Sezon 1, Bölüm 2: “Bir girişimcinin karşılaştığı en büyük zoruklardan biri de ‘Bu iş olmaz’ diyenler”
Sertaç Taşdelen, Binnaz Abla ve Faladdin Kurucu Ortak
19 Nisan 2019
İkinci bölümümüzde konuk ettiğimiz Sertaç Taşdelen ile Binnaz’ın kuruluş ve büyüme sürecini, yaşadıkları zorlukları, Faladdin’i kurma kararını verdiren dönüm noktasının konuştuk. Bunların yanı sıra, neredeyse hiç bütçe ayırmadan kullanıcı sayısını arttıran pazarlama stratejisini, ortaklık ilişkileri ve ofissiz ekiple nasıl başarılı ve güçlü bir şirket kültürü oluşturduğunu Podcast serimizin ikinci bölümünden dinleyebilirsiniz.
Sezon 1, Bölüm 1: Alibaba’nın yatırımcısı Armut’un kaderini nasıl değiştirdi?
Başak Taşpınar Değim, Armut Kurucu Ortak
29 Mart 2019
Başak Taşpınar Değim, ilk bölümümüzde bizle Armut’u hayata geçirmelerinden bu yana yaşadığı değişimleri paylaştı. Alibaba.com’un ilk yatırımcılarından aldığı öğütten kendi yatırımcılarıyla olan ilişki dinamiklerine, ekip kültürü oluşturmaktan eşiyle ortak olmanın getirdiklerine kadar her şeyi bu samimi sohbette konuştuk.